Művészetterápia – kerámia

Belső világunk, amit gondolunk, hiszünk és érzünk önmagunkról, céljainkról, kapcsolatainkról, megjelenik a minket körülvevő világban is.

Időnként jó megállni, megpihenni és figyelni befelé valamilyen formában, majd jutni valamire: felismerésekre, idővel döntéseket hozni és cselekedni.

Erre a belső munkára egy eszköz az agyag.

Az alkotás öröme mellett tanulás a megvalósíthatóság felmérése (hogy érdemes a “megfelelő fába vágni a fejszét”), elfogadni a készülő tárgyak tökéletlenségét, dicsérni a saját eredményt vagy a másikét, meghagyni egymás tempóját, elcsendesedni és … rendet rakni.

Alkotás közben (képgaléria – kattints a képre!)

2a

Inspiráció – A teáscsésze történetéből (részlet)

„Amikor a tükörbe néztem, alig tudtam hinni a szememnek:

– Ez nem én vagyok, ez nem lehetek én!?! – hitetlenkedtem. – Ez gyönyörű! Gyönyörű vagyok! – kiáltottam.

– Szeretném, ha emlékeznél arra – mondta a Mester – tudom, fájt, amikor gyúrtalak, gyömöszöltelek, de ha nem teszem, kiszáradsz. Tudom, hogy szédültél, mikor a korongon forgattalak, de ha megállítom a korongot, szétmorzsolódsz. Tudom, hogy elviselhetetlenül forró volt a kemencében, és nem értettél, miért teszlek oda, de ha nem teszem, megrepedsz. Tudom, hogy rettenetes volt a szag, amikor bevontalak mázzal és befestettelek, de ha nem teszem, akkor sosem erősödsz meg, és nem lesz színes az életed. És ha nem teszlek újra vissza a másik kemencébe, nem élhettél volna sokáig, nem lennél elég erős. Befejeztelek. Olyan vagy, amilyennek elképzeltem akkor, amikor hozzáfogtam a munkához.” (ismeretlen szerző)

„Egyetlen ismeret van,

a többi csak toldás.

Alattad a Föld,

fölötted az Ég,

benned a létra.”     

Weöres Sándor után továbbgondolta “Hajni néne”

Kész csodák! (képgaléria – kattints a képre!)

14

 

Szöveg és fotók: Petrényi HajnalkaHozzászólás jelenleg nem lehetséges.