Szörf tábor augusztusban

2017. augusztus 20-25. között a Magyar Szörf Akadémia SE, a Magyar Szörf Szövetség, az Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megtartotta első speciális szörf táborát Balatonvilágoson. A táborban 6 mozgássérült tanuló vett részt.

Köszönet a segítségért azoknak a szakembereknek, segítőknek, akik a hét folyamán jelen voltak, s lehetővé tették az első mozgássérültek számára tartott SZÖRF tábort: Utassy-Hajdú Klára konduktor, okleveles gerinc tréner, táborvezető; Széll Tímea konduktor, logopédus, Alexander terapeuta; Sebestyén Dániel pedagógiai asszisztens; Utassy Loránd szörf és- vitorlás edző, táborvezető; Nikl András szörf oktató, volt válogatott kerettag versenyző, valamint három önkéntes: Kiss W. Levente, Sánta Bence, Szepesi Opál. Marton András MSZSZ elnökségi tag és szörf oktató is meglátogatta a tábort és részt vett az oktatásban.

A feladat nagy volt, a kihívás még nagyobb, hiszen minden tanulót részletesen meg kellett ismerni, felmérni, vajon mennyire lesznek képesek „tejesíteni”egy számukra teljesen új terepen. Hűen a jó konduktori eszméhez, minden nap volt a fiataloknak személyre szabott speciális mobilizálás, konduktív torna. Ez főleg bemelegítés formájában, vízre szállás előtt, vagy a nap végén, nyújtás formájában valósult meg.

Az első nap egy kis elmélettel kezdődött: megismerkedtünk a szörf sportág rejtelmeivel, valamint nem mellékesen Balaton tavunkat vettük górcső alá, hiszen a két dolog elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Ebben segítségünkre volt Sánta Bence, válogatott kerettag versenyző, aki mind a szabályok ismertetésében, mind baleset-megelőzés terén rengeteg információval bővítette tudásunkat.

A vízhez, szörfhöz szoktatást felfújható SUP (Stand Up Paddle) deszkák segítségével végeztük, minden ember mellett volt egy, esetleg több biztosító szakember, segítő. Megdöbbentő volt látni, hogy mind a fiataloknak, mind a segítőknek mekkora élményt nyújtott a közös sportolás, a sok új élmény, s maga a víz jelenléte. A vitorlával való szörfözés elsőre szinte lehetetlen kihívást jelentett a tanulóknak, de három szakember segítségével sikerült mindenkit megismertetni a vízen siklás élményével:

Ha belegondolunk, mekkora erőkifejtést kíván ez a sport egy teljesen egészséges embertől, akkor azt most képzeletben szorozzuk meg 18-cal! Ez az extrém sport, az újfajta mozgásélmény és a víz hihetetlenül kifárasztotta táborlakóinkat, fiúkat-lányokat egyaránt, így – maradva a Magyar Tengeren – aktív pihenéssel, mégpedig vitorlázással regeneráltuk a fáradt izmokat.

A hét vége felé meglátogatta a tábort Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere, akinek nagyon tetszett a kezdeményezés, táborosainkat külön ajándék pólóval is meglepte.

A képeket nézegetve, s visszagondolva az együtt töltött napokra egyértelműen kijelenthetjük: kezdeményezésünk, mely egyedülálló, s igazi úttörő a maga nemében, mind a gyerekek, mind a résztvevő segítők/szakemberek számára felejthetetlen élmény volt. Szinte minden gyerek száját elhagyta a :”Mindenképp szóljatok jövőre is, ha lesz tábor!” – mondat, ami még jobban megerősítette bennünk, hogy érdemes tovább folytatni, szervezni, tökéletesíteni az ötletet, mely során a mozgássérültek és a szörfözés ilyen közel kerülhetnek egymáshoz.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.