Mit tehetünk a Földünkért?

Fenntarthatóság-projektnap

 

Mint minden évben, idén is megrendezésre került Iskolánkban a természettudományos projektnap. Napjainkban egyre fontosabb szerephez kell jusson az a fajta tudatosság, mellyel jövőnett és Földünket megőrizhetjük olyannak, amelyben az emberiség tovább élhet.

 

„Van reményem a jövőben: a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához.”

A fenti idézet Jane Goodall angol származású etológustól származik, aki méltán lett világhírű,  élete-és munkássága példaként szolgál mindannyiunk számára. Hogy ki-és mit is csinál Ő? Csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó kutatását 1960 július 14-én kezdte el Tanzániában, újra fogalmazva az emberek és állatok közötti viszonyt. Dr. Goodall 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely folytatja a Gombe-i kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében.

Az idei projektnapunkon volt szerencsék vendégül látni a magyarországi Jane Goodall Intézet vezetőjét, Kádár Andrást, aki ismertette és bemutatta, hogyan valósul meg hazánkban a program, bepillantást kaphattunk a csimpánzok elbűvölő mindennapjaiba interaktív feladatokkal megismerhettük problémamegoldó képességüket. A diákok András foglalkozásán láthatták, milyen az, mikor valaki igazán elhivatott és tenni akar. A tudatosság, mellyel Földünket óvnunk kell, reméljük mindenkiben megfogant. Az előadás után különböző állomásokon vettek részt az osztályok. Volt ’újrahasznosító’ barkácsolás, kupakgyűjtő verseny, szóba került a biológiai sokféleség: Valamink hogy hogyan tudnak részt venni a hazai fajmegőrzésben, monitorozásban.

A felelős élelmiszerfogyasztás szintén téma volt: a műanyag, mely elárasztja világunkat, a rengeteg kidobott ételmaradék, illetve a szegényebb országokban élő munkavállalók kizsákmányolása.

Összességében minden diák útravalót kapott: bár egyenként lehet  kevésnek érezzük magunkat, ha mindannyian csak egy kicsit is változtatunk szokásainkon földünk megóvásáért, jobbá tehetjük életünket! Jane Goodall is „csak egy” volt valamikor. Most ezrek követik és viszik tovább munkásságát!

Az Addeturral mi is ehhez szeretnénk csatlakozni s ’hozzá adni’ a magunk értékeit, tenni akarásunkat!

 

 

„Minden egyes apró cselekedet számít.
Minden egyes ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ. „

Dr.Jane Goodall

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.