Művészetterápia – kerámia

A Petrényi Hajnalka fejlesztő pedagógusunk által bevezetett egyik Jó gyakorlatunk, a Művészetterápia. Az elmúlt időszakban nagyon sok alkotás született, egyre kreatívabbak a gyerekek.

“Vannak lelkek, akikben energia terem, mint kagylóban a gyöngy. Ez az energia valamire irányul. Mindig munkára, de másféle irányúra. Az egyikben pénzteremtés, gyűjtés, másikban művészi alkotás. Akiben energia van, öntudatlanul produkál.”

Móricz Zsigmond

A 2019 év eleji alkotásokból


2018 őszén, telén készült alkotásokból

“Vannak lelkek, akikben energia terem, mint kagylóban a gyöngy. Ez az energia valamire irányul. Mindig munkára, de másféle irányúra. Az egyikben pénzteremtés, gyűjtés, másikban művészi alkotás. Akiben energia van, öntudatlanul produkál.”

Móricz Zsigmond

Petrényi Hajnalka fejlesztő tanárunk művészetterápia foglalkozást tart diákjainknak. Az elmúlt időszakban is számos alkotás született, ezekből válogattunk.


Belső világunk, amit gondolunk, hiszünk és érzünk önmagunkról, céljainkról, kapcsolatainkról, megjelenik a minket körülvevő világban is.

Időnként jó megállni, megpihenni és figyelni befelé valamilyen formában, majd jutni valamire: felismerésekre, idővel döntéseket hozni és cselekedni.

Erre a belső munkára egy eszköz az agyag.

Az alkotás öröme mellett tanulás a megvalósíthatóság felmérése (hogy érdemes a “megfelelő fába vágni a fejszét”), elfogadni a készülő tárgyak tökéletlenségét, dicsérni a saját eredményt vagy a másikét, meghagyni egymás tempóját, elcsendesedni és … rendet rakni.

Alkotás közben (képgaléria – kattints a képre!)

2a

Inspiráció – A teáscsésze történetéből (részlet)

„Amikor a tükörbe néztem, alig tudtam hinni a szememnek:

– Ez nem én vagyok, ez nem lehetek én!?! – hitetlenkedtem. – Ez gyönyörű! Gyönyörű vagyok! – kiáltottam.

– Szeretném, ha emlékeznél arra – mondta a Mester – tudom, fájt, amikor gyúrtalak, gyömöszöltelek, de ha nem teszem, kiszáradsz. Tudom, hogy szédültél, mikor a korongon forgattalak, de ha megállítom a korongot, szétmorzsolódsz. Tudom, hogy elviselhetetlenül forró volt a kemencében, és nem értettél, miért teszlek oda, de ha nem teszem, megrepedsz. Tudom, hogy rettenetes volt a szag, amikor bevontalak mázzal és befestettelek, de ha nem teszem, akkor sosem erősödsz meg, és nem lesz színes az életed. És ha nem teszlek újra vissza a másik kemencébe, nem élhettél volna sokáig, nem lennél elég erős. Befejeztelek. Olyan vagy, amilyennek elképzeltem akkor, amikor hozzáfogtam a munkához.” (ismeretlen szerző)

„Egyetlen ismeret van,

a többi csak toldás.

Alattad a Föld,

fölötted az Ég,

benned a létra.”     

Weöres Sándor után továbbgondolta “Hajni néne”

Kész csodák! (képgaléria – kattints a képre!)

14

 

Szöveg és fotók: Petrényi HajnalkaHozzászólás jelenleg nem lehetséges.