Digitális Témahét

Az Addetur rendszeresen részt vesz a Digitális Témahétben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésének köszönhetően, 2016-ban indult első alkalommal útjára a Digitális Témahét, azóta pedig minden tanévben, egyre nagyobb érdeklődés mellett kerül sor a digitális pedagógia legnagyobb hazai eseményére. Az esemény az államilag meghatározott tanév rendjében is szerepel.

Az idei tanévtől kezdődően három éven át a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) látja el a program szervezésének, szakmai támogatásának és koordinálásának feladatait.

A Digitális Témahét fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. A programra jelentkező köznevelési intézmények azt vállalják, hogy – legalább egy napon, de akár egy héten keresztül is – valamilyen, az iskola képzési céljaihoz kötött, szabadon választott témát digitális pedagógiai eszközök segítségével egy mini projekt formájában dolgoznak fel a tanóráikon. Az informatikai eszközök használata azonban nem öncélúan, hanem a digitális kompetencia fejlesztése és a digitális pedagógiai módszerek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében történik.

A harmadik alkalommal, 2018. április 9-13. között megszervezett Digitális Témahét kiemelt figyelmet fordított a médiatudatosságra, a digitális gyermekvédelemre és a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenítésére. A sikeres megvalósítás támogatása érdekében a felkészülési időszakban a DPMK webináriumokat, felkészítő workshopokat szerveztek, a projektek megvalósításához kapcsolódó pályázatokat hirdettek és szakmai támogatást is biztosítottak.

A Digitális Témahét programban résztvevő iskolák felkészülését a program honlapján megtalálható, kész minta-projektcsomagok és számos pedagógiai segédlet segíti, amelyeket a tanárok, diákok saját elképzeléseik szerint testre is szabhatnak. A honlapon ezen kívül elérhetők a Digitális Témahét partnerei – informatikai- és telekommunikációs vállalatok, magánszemélyek, közgyűjtemények – által az iskolai csoportok számára felkínált ingyenes programok is.

Egyik ilyen partner: a Logiscool.

A LOGISCOOL

Immár második éve jöttek el kollégák az Addeturba a Logiscool budai központjából (1021 Budapest Tárogató út 2-4.), hogy diákjainknak játékosan programozást tanítsanak. Mindkét évben nagy népszerűségnek örvendett a 45-50 perces gyakorlat-orientált előadás. Főként 9-es diákok vettek részt a programon. Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő volt.

Saját fejlesztésű játékos programozási nyelv: a Scoolcode.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.